Personligen är jag mycket förtjust i örhängen och känner mig väldigt naken och tråkig utan dem. Att ta hål i öronen är bland det bästa jag gjort faktiskt! Här kommer en liten guide för dig som funderar på att ta göra hål i öronen:
- Tänk igenom risker med att ta hål i öronen och läs på innan du bestämmer dig.
- Planera in håltagningen till efter sommar och bad eller semestrar så att du enkelt kan hålla örsnibbarna rena och minska risken för att få in skadliga bakterier.
- Vänd dig till en seriös specialist som håller stenhårt på hygienen och som använder hudvänliga örhängen.
- Var vaksam på att personen som ska utföra håltagningen vidtar hygieniska säkerhetsåtgärder och tvättar örsnibbarna innan hålet görs och använder skyddshandskar.
- Skulle du tvivla på om hygienen är god så säger du att du ångrat dig och går till ett seriösare ställe.
- När hålen är gjorda och örhängena är på plats gäller det att sköta om örsnibbarna genom att hålla rent med antingen speciella servetter du får med dig eller med tvål och vatten. Efter rengöringen är det viktigt att du torkar torrt.
- Följ instruktionerna du får med dig.
- Tänk på att du kan föra med dig bakterier till öronen via händerna så pilla inte på örhängena eller i såret och innan du rengör örsnibbarna så ska du också tvätta händerna.
- Sätt i ett nytt örhänge direkt efter att du tagit ut håltagningsörhängena.
- Om du får ont i ena eller bägge öronen så ska du försöka rengöra för att få bukt med en eventuell infektion. Ta kontakt med sjukvårdsrådgivningen för tips, men tänk på att du kan föra över en infektion från ena örat till det andra om du inte tvättar händerna emellan du gör rent.
Hur går det till?
Denna guide innehåller några enkla tips och råd på hur du ska tänka och agera innan och efter du tagit hål i öronen för bästa möjliga resultat. Nu tänkte jag berätta lite om hur det är att ta hål i öronen.
Först ritar håltagaren med en prick på örsnibben där hålet kommer göras. Är du inte nöjd med placeringen så säg till så kan man oftast ändra. Själva håltagningen görs oftast med en slags håltagningspistol som gör hål och skjuter in örhänget på plats samtidigt. Går man till en piercingstudio använder de en nål.
Det gör rätt ont att ta hål i öronen, det värker och dunkar som jag minns det! Här kommer verkligen uttrycket vill man vara fin så får man lida pin väl till pass.
En annan sak som kan vara bra att nämna är att hålen kan växa igenom om man inte har örhängen i hålen den första tiden. Tänk också på risken för nickelallergi. För att minska risken ska man alltid använda örhängen utan nickel, speciellt viktigt är det att de första örhängena som sätts in i samband med håltagningen är nickelfria. Hos Socialstyrelsen står det att personer med hål i öronen tycks vara känsligare för nickel. Även Astma och Allergiförbundet varnar för risken att utveckla nickelallergi på sin webbsida.
Ett alternativ till att ta hål i öronen är att använda örhängen med skruvmekanism eller clips som man fäster på örsnibbarna.
Nu när jag är inne på ämnet nickelallergi vill jag också varna för att det inte bara är örhängen som kan ge nickelallergi. Man kan även drabbas om man bär andra smycken med nickel. Så man ska vara försiktig.
Om du har barn som vill ta hål i öronen bör du överväga riskerna noga. Tänk på att man kan fastna med örhängena till exempel och få infektioner.