Vårdens problematik i Sverige

Brist på vårdpersonal

Sverige är inte felfritt och vården i Sverige är inte fläckfri. Det som ofta kommer upp till ytan är bristen på personal och bristfällig sjukhusmat. Bristen på personal medför andra negativa konsekvenser, som färre vårdplatser och långa kötider. Förut var Sverige en förebild för andra länder, men den fina fasaden har börjat krackelera. Framför allt har äldreomsorgen uppenbarat sig som vårdens svaga länk, där äldre far illa på grund av ekonomiska besparingar. Hur kommer sig detta?

Det skrivs ofta i media om vården av äldre i Sverige. Och det är sällan trevlig läsning. Regeringen har senaste åren gjort investeringar för att äldreomsorgen ska utvecklas – och det har givit resultat. Som exempel har behandlingen med lugnande mediciner samt sömnmedel minskat, och färre drabbas av trycksår. Fortfarande slussas däremot äldre runt till olika enheter, vilket ofta är ett stressmoment för en äldre som lider av sjukdom.

Bristen på personal hotar svensk sjukvård

Bristen på sjuksköterskor hotar svensk sjukvård. Sjuksköterskor väljer ofta den privata sektorn före den offentliga. Dessutom väljer fler än var fjärde sjuksköterska att söka arbete utomlands, framför allt i Norge. Bristen på sjuksköterskor uppenbarar sig främst under sommarmånadernas semesterperioder. Konsekvensen blir längre väntetider och ökad stress hos dem som jobbar. Det ökar i sin tur risken för patientskador. Lösningen har blivit att erbjuda sjuksköterskor ersättning för att skjuta på semestern, en kostsam lösning för en sjukvård som lever på små medel.

I Sverige talar man gärna om besparingar som görs inom sjukvården. Därför är sjuksköterskornas ersättningar en nagel i ögat för många. Sjuksköterskorna anser i sin tur att de är underbetalda och försvarar ersättningen med det. Besparingar drabbar patienter, inte minst inom äldreomsorgen. De får sällan den kost eller omvårdnad de behöver, det är en skam för ett välfärdsland som Sverige. Politiker har mycket att arbeta med för att lösa problematiken inom svensk sjukvård. Hur får man fler människor att utbilda sig till sjuksköterska? Hur behåller man befintliga sjuksköterskor inom landet? Ett sätt många förespråkar är högre löner för ingen mår bra av att ta smslån för att få ekonomin gå ihop kortsiktigt.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/daniel/public_html/jobstar.se/wp-includes/functions.php on line 5373

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/daniel/public_html/jobstar.se/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107